True
Politiek.TV - TV kijken via internet, de beste Politiek tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Podcast.NL   Contact   Privacy & Cookies  

Kloostergasten - Alle afleveringen
Kloostergasten
Kloostergasten: Afl. 6

Journalist Cécile Narinx groeit op in het katholieke Maastricht, waar ze na een lange carrière in de tijdschriften- en krantenwereld weer terugkeerde als hoofdredacteur van de Limburgse televisiezender L1. In pelgrimsoord Klooster Wittem van de redemptoristen hoopt de katholieke Cécile tijd voor bezinning en stilte te krijgen in haar drukke bestaan. Met de broeders in Wittem praat zij over leiderschap en geloof en heeft ze een bijzondere ontmoeting met haar vader. Niet lang na de opnames legt Cécile haar functie als hoofdredacteur van L1 neer. De dagen in het klooster gaven haar waardevolle inzichten en de moed om een beslissing te nemen.



Kloostergasten
Kloostergasten: Afl. 5

Dit jaar begon presentator en acteur Eric Corton als zij-instromer in de ouderenzorg, nadat zijn vader overleed aan Alzheimer. Het past bij deze duizendpoot om iets te willen betekenen in de samenleving. Met de wens om rust te vinden trekt de niet-gelovige Corton een paar dagen het klooster in om het ritme van de gebeden mee te maken. Lukt het hem om die rust te vinden in Koningsoord bij zij geboorteplaats Oosterbeek? Met de zusters van het klooster praat de altijd nieuwsgierige Corton over zijn baan in de zorg, over stilte en de dood. Ook zijn de zusters van het klooster benieuwd naar de tatoeage van Maria op zijn been.



Kloostergasten
Kloostergasten: Afl. 4

Structuur en rust is wat wetenschapsjournalist en presentator Anna Gimbrère zoekt bij de zusters Benedictinessen in de Onze Lieve Vrouwe Abdij in Oosterhout. Twee nachten brengt ze door in het klooster om te onderzoeken wat het ritme van het klooster met haar doet. Anna is niet religieus opgevoed, toch ziet ze overeenkomsten met de zusters. Het zijn intelligente, talentvolle vrouwen die kritisch naar zichzelf en de wereld kijken. Met zuster Irene praat Anna over haar favoriete thema: wetenschap en sterrenkunde. Voor de zusters wordt het mysterie van God groter, waar onze hersens niet meer bij kunnen; iets waar Anna wel in kan komen.



Kloostergasten
Kloostergasten: Afl. 3

Schrijfster Lale Gül brak radicaal met haar strenge islamitische opvoeding in haar debuutroman Ik wil leven. Onlangs verscheen haar tweede boek Ik ben vrij. Ze is te gast bij drie dominicanessen, die samen een nieuw klooster in Nijmegen begonnen. Gül onderzoekt in het klooster of er voor haar nog mooie aspecten aan religie zitten. Ze bidt mee met de zusters in hun kleine huiskapel. Ze gaat op minipelgrimage met zuster Marga, woont voor het eerst een eucharistieviering bij met zuster Catharina en gaat met zuster Nadia boksen in de sportschool.



Kloostergasten
Kloostergasten: Afl. 2

CDA-leider Henri Bontenbal groeide op in een gereformeerd (reformatorisch) gezin in Rotterdam, maar noemt zichzelf 'protestant met een katholiek hart'. Hij komt graag in kloosters waar hij hoopt aangeraakt te worden door het hogere. Bontenbal is te gast bij de benedictijnen in de Sint Adelbertabdij in Egmond, waar hij het strakke gebedsritme volgt: zes keer per dag neemt hij plaats in de kerkbanken. Met de monniken praat hij over hun geloof en zijn verlangen. Als wetenschapper heeft hij het soms lastig. Hij wil graag geloven, maar zijn verstand zit hem in de weg.



Kloostergasten
Kloostergasten: Afl. 1

Als documentairemaker Sinan Can op pad gaat, is dat meestal naar conflictgebieden, waar hij geconfronteerd wordt met strijd en verdriet. Als kloostergast zoekt hij de stilte op en neemt zijn intrek bij de Norbertijnen in Heeswijk. In de abdij van Berne geeft hij zich over aan het ritme van het klooster. Sinan is niet gelovig opgevoed maar verdiepte zich wel in de wereldreligies. Hij kwam uit bij het soefisme, waar alles in zit wat hij van zijn ouders meekreeg: liefde, tolerantie en een moreel kompas. Met kloosterlingen praat hij over geloof en beproeving en het diepe verlangen zijn overleden dierbaren na zijn dood weer te ontmoeten.